27 jun Eternal Sun scoort met bij Solliance ontwikkeld test apparaat
Het Haagse bedrijf doet goede zaken met een bij Solliance ontwikkeld testapparaat. Eternal Sun heeft de klimaat- en zonnesimulator ineen recent verkocht aan een gerenommeerd onderzoeksinstituut én aan een top 10-modulefabrikant. “We hebben dit apparaat echt samen met Solliance ontwikkeld”, zegt marketing manager Robert Jan van Eternal Sun. “Daarmee is het een schoolvoorbeeld van geslaagde wetenschappelijk-industriële samenwerking.”
Het begon allemaal op de TU in Delft. Daar deed Mirjam Theelen van Solliance promotieonderzoek naar de stabiliteit van CIGS-zonnecellen: hoe presteren ze als je ze gedurende langere tijd blootstelt aan zonlicht, warmte en vocht? Uiteindelijke doel is een betrouwbaar CIGS-paneel ontwikkelen dat flexibel (buigbaar) is, een goede energieopbrengst heeft en tegen lage kosten kan worden geproduceerd.
Wat beweegt klanten en medewerkers die samen onderzoek doen naar de nieuwste generatie zonnetechnologie?
In een reeks interviews brengt Solliance het bedrijf achter het product of onderzoek in beeld. Een interview met Robert Jan van Vugt van Eternal Sun.
Voor haar onderzoek, dat ze verrichte met collega Henk Steijvers, had ze een apparaat nodig dat de levensduur van CIGS-cellen langdurig en zo natuurgetrouw mogelijk kon testen. Ze wilde het materiaal aan allerlei omstandigheden kunnen blootstellen en meten wat het effect daarvan was. Daarvoor had ze niet alleen goede meetapparatuur en een klimaatkamer nodig, maar ook een ‘kunstzon’.
Geen dure Xenon-lampen
Oprichter en CTO Stefan Roest van Eternal Sun – toen nog student aan de TU Delft – was op dat moment juist bezig zo’n ‘kunstzon’ te bouwen. Mirjam was meteen gecharmeerd van de simulator,die zonder gebruik van dure Xenon-lampen zonlicht zo dicht mogelijk benadert. Belangrijk voor haar onderzoek was dat de door Stefan bedachte lichtbron duizend uur achtereen ‘aan’ kan staan en een groot oppervlak heeft.
Ze combineerde het prototype van Stefan met een klimaatkamer van Hielkema Test-equipment in Uden en meetapparatuur van ReRa Solutions in Nijmegen. En zo kwam een uniek testapparaat tot stand, dat tegelijkertijd meet hoe cellen presteren en hoe lang ze het volhouden.
“Mirjam was onze allereerste klant en Solliance onze launching customer”, zegt Robert Jan. De zonnesimulator die Stefan had ontwikkeld, kon meteen worden verkocht. Inmiddels heeft Eternal Sun de rechten op de binnen Solliance ontwikkelde klimaat- en zonnesimulator verkregen en is ermee de markt op gegaan.
Spire Solar
Het is hard gegaan met het bedrijf sinds de oprichting in 2011. Na Mirjam volgden al snel nieuwe klanten, vooral in de onderzoekswereld. Begin vorig jaar nam de Haagse onderneming Spire Solar over, dat ook zonnesimulatoren levert, maar dan van een ander type. “Deze overname gaf ons toegang tot een nieuwe groep klanten: de fabrikanten van zonnepanelen”, zegt Robert Jan.
Hij en zijn collega’s verbazen zich nog wel eens over de stormachtige groei die het bedrijf heeft doorgemaakt. Maar hun drive om de energievoorziening duurzamer te maken, is onveranderd gebleven. “We hebben gekozen voor Eternal Sun omdat we vernieuwende producten willen ontwikkelen binnen een kleinschalig bedrijf met een groen karakter.”
Samenwerking met Solliance
De samenwerking tussen Eternal Sun en Solliance is nog steeds intensief. CTO Stefan Roest schrijft bijvoorbeeld samen met Mirjam Theelen wetenschappelijke artikelen en medewerkers van het bedrijf geven samen met haar duopresentaties tijdens congressen. Zo presenteren ze binnenkort samen in Freiburg en in San Diego.
Niemand beter dan Mirjam kan uitleggen hoe de klimaat- en zonnesimulator in de onderzoekspraktijk werkt. En de mensen van Eternal Sun vertellen tijdens zo’n congres hoe het bedrijf samen met klanten custom made testapparatuur ontwikkelt. “Dit is precies het soort samenwerking dat je wilt”, zegt Robert Jan.
Solliance en Eternal Sun profiteren ook van elkaars contacten. “Ze bieden ons een warme introductie in hun netwerk”, zegt Robert Jan. Op zijn beurt opent Eternal Sun soms weer deuren voor Mirjam en haar collega’s.
Klanten mee naar Eindhoven
Eternal Sun neemt regelmatig klanten mee naar het Solliance-gebouw, zodat die kunnen zien hoe het testapparaat wordt gebruikt. Volgens Robert Jan zijn relaties altijd onder de indruk van hoe in Eindhoven verschillende onderzoeksinstituten op één locatie samenwerken. “Het komt niet vaak voor dat verschillende partijen op die manier profiteren van elkaars kennis.”
Gevraagd naar de toekomst van dunne film zegt hij: “Je gaat qua prijs nooit tegen silicium op kunnen. Ik denk niet dat dunne film, zoals altijd is gedacht, een goedkoper alternatief wordt voor ‘traditionele’ zonnepanelen.” Wel ziet hij toekomst in flexibele panelen gebaseerd op dunne-film technologie. “Ik denk zeker dat er een markt is voor zonnefolies die je kunt integreren in andere producten.”
Eternal Sun
Robert Jan van Vugt
+31 15 744 0161
rjvanvugt@eternalsun.com
Solliance Solar Research
Mirjam Theelen
+316 4684 7434
mirjam.theelen@solliance.eu
tekst: Caroline Moerland
foto’s: Eternal Sun